Segítség körmágusoknak az új talentum rendszerhez III.

Nos, csak rászántam magam, hogy az új talentum rendszerrel kapcsolatos cikksorozatom harmadik részét is megkreáljam. Itt értelemszerűen a dicsőség talentum részre fogok kitérni. Ha a Kedves Olvasók visszaolvassák a sorrendben levő előző két cikket és megnézik a terjedelmét, nyilván egyet fognak érteni velem, hogy egy cikkbe a teljes anyagot közzé tenni, felért volna az elmebetegséggel.

Dicsőség talentum – körmágus kaszt

Dicsőség talentum körmágusok részére

Duria birodalmában számít a hírnév. Sokan ezt a reputációt a PvP irányvonalon keresztül kívánják megszerezni maguknak. Valljuk be őszintén, ezekben az ínséges időkben, amikor a Bigpoint GmbH a lehető legmostohábban bánik a PvP irányvonallal, ez a játék egyik legnagyobb kihívása. Mert hát mi kell ahhoz, hogy egy karaker valóban jó PvP karakter lehessen és rengeteg dicsőségpontot szerezhessen magának? Egymás után, mint a gép, Gannicus-i hatásfokkal kell győzedelmeskednie az arénában. De, hogy lehet győzni, miben rejlik az erőnlét ötös fogata?! Nos ez az amiben a rendszer alapfilozófiája nem változott egy fikarcnyit sem, s nem is fog, mert ha ez megváltozna, akkor a rendszert alapjaiban kellene átdolgozni, s ez kb. olyan lenne, mintha a világegyetemben megszűnne a gravitáció jelensége és fogalma. Az alaplényeg tehát, hogy karakterünk a saját szintjénél legyen jóval, de jóval erősebb. A jelenlegi rendszerben a tárgyak fejlesztésének alapjául a rúna mint erő szolgál.Elképzelhető, hogy a fejlesztők majd ezen változtatnak, de ha meg is teszik a változás nem lesz lényegi, maximum, más néven fogják nevezni a gyereket, de az alapelv az ugyanaz lesz. A tárgyakat szakzsargonnal élve felhúzni, jóval a saját szintünk felé, csak és kizárólag rengeteg farmolással lehetséges. Ez régebben is így volt, de napjainkra hatványozottan jellemző, ugyanis a rendszer már nem úgy működik mint anno, hogy egye fene alakíts csoportot nálad hat szinttel nagyobbakkal, s akkor amellett, hogy felesleges TP-t nem kapsz, még igazán impozáns rúna értékkel bíró tárgyak is eshetnek, amelyet bátran olvaszthatsz, mert tényleg érnek is valamit. Nem kérem… most már a rendszer úgy működik, hogy oké, TP-t nem kapsz, ha hat szinttel nagyobbakkal mész, de a tárgyak akkor is a Te szintednek megfelelően fognak esni. Azaz a fejlesztői koncepció nem az olvasztás felé orientál, hanem a tárgyak használata felé…

Ebből egyeneságon következik, hogy mindazok számára akik igazi pénzt nem óhajtanak a játékba bele ölni, csak szeretnék élvezni a játékot, azoknak szinte stratégiailag a  kivitelezhetőség alapján nem marad más, mint a PvE irányvonal. Ott valóban kecsegtetőbb ha a tárgyak a csoport állásától függetlenül a delikvens saját szintjén esnek, mert akkor az a cél, hogy azonnal használatba lehessen azokat venni. Aki továbbra is a PvP irányvonalat választja, az vagy sokkal többet fog farmolni mint eddig, vagy belenyúl a pénztárcájába 😀 Az PvP-sek érdekeinek csorbítását a játékfejlesztők megpróbálták valamelyest kompenzálni a matériatöredék — mint fizetőeszköz — bevezetésével. Azonban nem fenékig tejfel ám mindaz, amit a sok matériatöredékért kapunk. Itt van például a 2500 matériatöredék áron megvásárolható végzet botja. Érdemes összehasonlítani, még a régebbi release-ek során a Csonttengerben levő feladat során jutalomként megkapott végzet botjával. A benne levő paraméterek a régebbi verzió javára ég és föld. Én még a régi rendszerben szereztem meg 😛 Ez van, ezt kell szeretni, megszoksz vagy megszöksz alapon, de akkor lássuk a dicsőség talentum részletezését.

Dicsőség talentum részletezése körmágus kasztnak

Ha magát a PvP irányvonalat be is döglesztik, de azért legalább a dicsőség talentum rendszere jó és azt kell, hogy mondjam, sokkal jobban kombinálható mint az elődje.

Közönségkedvenc

Az elnevezés találó. A játékosok többsége előszeretettel fut versenyt az idővel. Vannak akik cikkeimből, ötletekkel gazdagodva már megismerkedhettek a mentor karakter fogalmával, s azt alkalmazzák is, az egy – egy meccs után leosztható még nagyobb dicsőségpont arány érdekében. Ez a Közönségkedvenc is valami hasonlóval kecsegtet. A dicsőség talentumpontok egyenlegének terhére, mindenki eldöntheti, hogy hány pontot kíván rááldozni annak érdekében, hogy minél nagyobb legyen a dicsőségpont száma. Minden adott pont 1,0%-al növeli a kiosztott dicsőségpontok számát. Ha mondjuk játszol egy 1v1-et ahol alapjába véve mint totál győztes kapnál mondjuk 410 pontot, de beállítottál 1 talentumpontot erre a közösségkedvencre, akkor 41 ponttal fogsz többet kapni. Alapjába véve hasznos funkció tud lenni de, VIGYÁZNI KELLENE AZOKRA A FRÁNYA KULLANCSOKRA IS nem?! No, ezt csak azért írtam, ilyen kiabálós nagybetűs stílusban, mert a fejlesztőknek volt az a koncepciójuk is, hogy felszámolják a PvP világában levő úgynevezett kullancs jelenséget. Kullancsok alatt, azokat a vérszívó, de amúgy a játékhoz nem konyító játékosokat értjük, akik előszeretettel jelentkeznek 3v3 meccsekre, aztán szépen megbújnak a pályán, esetleg néha egérrel egy kis mozgást végeznek, de tesznek az egészre, a csapattársaikra, mert csupán arra apellálnak, hogy a másik kettő erős, aztán majd megnyerik a meccset helyettük. Az ilyen kullancsok a dicsőségtalentumnak ezzel a  közönségkedvenc opciójával nagyon vissza tudnak ám élni. Hiszen a megszerzett összes (max 25) talentumpontjukat rá tudják állítani, hogy minél több dicsőségpontjuk legyen, s ezt megteszik saját sebzés növelési esélyük kárára / terhére. De a kullancsokat nem is érdekli a mobilitásuk, vagy épp sebzésük, mert eleve mentálisan arra vannak berendezkedve, hogy a másik kettő majd megoldja! Szóval tetszik nekem nagyon ez az opció, de akárhogy is nézzük, tényként leszögezhető, hogy a kullancsok melegágya. Természetesen nem tartanám jó ötletnek a dicsőség talentumból való kivezetését ennek az opciónak. Más megoldás lenne az igazi. Szerintem az aréna rendszerét 3v3 és a többi esetén, úgy kellene kalibrálni, hogy az a játékos amely 4 mp. időnél hosszabb ideig inaktív annak, egészen egyszerűen nem kellene dicsőségpontot jóváírni és kész. Értelemszerűen az inaktivitást nem arra értem, hogyha harc közben egy játékost a másik megbénítja, lefagyasztja, stb. Csupán arra értem, ha valaki csakúgy megáll 4 másodpercnél tovább. Ugyanis egy 3v3-nál és attól felfelé egészen egyszerűen életszerűtlen az, hogy valaki 4 mp. időnél hosszabbra inaktív legyen és csak egy helyben álljon, hiszen távolról is lemeszelik.

Átütő támadások

Hasznos, szerintem a leírása magáért beszél. Azért a legnagyobb százalékban sebzésben a lényeg, így érdemes jó pár pontot erre is feláldozni. Az 1,0% sebzésnövekedés egyáltalán nem rossz. Persze azon kell lenni, hogy az alapsebzésünk minél nagyobb legyen, de egy igazi PvP karakternek, szerintem evidens.

Állhatatosság

Az én eddigi tapasztalatim alapján a körmágus karakterek szinte biztos, hogy ezzel nem sokra mennek. Ennek a kasztnak ugyanis annyira, de annyira nevetségesen alacsony az életereje, hogy 1%-al kisebb sebzés, az nem oszt nem szoroz. Akkor már inkább érdemes a többi talentumra szét osztani.

Dac

Nagyon meg kell gondolni, hogy hány pontot állítsunk be rá. A kevés pont nem jó, de a túl sok sem. Körmágusnak azért hasznos, mert egy sárkányharcos bénításából érdemes minél előbb megszabadulni.

Végső szupernóva

Igazából ezzel a beállítással inkább feláldozzuk magunkat a köz javára. Az 1000% sebzés az nagyon kecsegtető amit halálunk pillanatában elérhetünk, de azért nem árt tudni, hogy ha egy aréna meccsen nem maradunk életben, bármely körben, akkor azért annyi dicsőségpontot nem fogunk kapni, mintha életben maradunk és úgy győz a csapatunk.

Harckészség

Ez tulajdonképpen egy elmés öltet a fejlesztők részéről. Ha valakit sikerül elintéznünk tényleg jól jön ha az életerőnk 15%-a helyre áll. Gondoljunk bele például abba a helyzetbe ha egy körmágusnak sikerül nagy nehezen egy nála magasabb PvP rangban levő sárkányharcost elintéznie. Ez ügye szinte felér a lehetetlenséggel, de ha mégis sikerül, nagyon valószínű, hogy a körmágus szinte végelgyengülésben el is pusztulna. Erre nagyon jó ha amolyan S.O.S jelleggel 15% életerő visszaszáll a karakterre. Viszont akkor lenne igazán értelme ennek az opciónak ha a kedves fejlesztők nem építenének annyira a játékosok intelligenciájára 😀 Ugyanis a játékosok többsége nem fog eme harckészség beállítására egy talentumpontot sem áldozni, mikor nekik kényelmesebb és kézenfekvőbb megoldás a gátlástalan, de ugyanakkor az aréna hivatalos szabályai szerint mégis megengedett potizás. Sokat filóztam azon, hogy vajon a Bigpoint GmbH miért nem szünteti meg a hivatalos arénaversenyeken eme gusztustalan és erkölcstelen potizásos jelenséget. Régebben gondoltam arra, hogy nyilván üzleti koncepcióból nem fogják letiltani, hiszen azt várják, hogy majd a játékosok sok – sok andermantot fognak potikra költeni. Ezt az amúgy logikus érvelésemet meg mégis el kellett vetnem, hiszen azt a jelenséget tapasztalom, hogy a karakter szintjével megegyező helyeken azért ezek az univerzális gyógyitalok nagyon szép számmal esnek, azaz igenis jó a drop aránya. A megrögzött potizók nyilván nem fogják megvásárolni, hanem egyszerűen erre farmolnak és kész!

Harcösztön

Na ne, ez a harcösztön valami nevetséges! Ennél sokkal ütősebb megoldásra lenne szükség. Egy játékos legyőzése után a sebzés 20%-al megnő mindössze 6 másodpercre és a mozgási sebesség. Ennek az opciónak akkor lenne értelme, ha nem fix 10 talentumpontba kerülne, hanem ezekre is lehetne talentumpontokat beállítani, s ezt a hatást talentumpontonként gyakorolná (max. 10 talentumpontig). Így az elért hatás és a megkövetelt 10 talentumpont nagyon nincs egymással arányban 🙁 Hat másodperc az semmi, ha épp jó gyorsan tudsz lőni a karaktereddel akkor is ennyi idő alatt max. 6 lövést adsz le, ami a menet közben felhasznált mana miatt, az égvilágon, ahogy haladsz előre a lövések számában, semmit sem fog érni.

Védőaura

Értékítéletem alapján szépen csatlakozik a végső szupernóva társához, hiszen ez is csak önfeláldozóknak, irgalmas szamaritánusoknak való. Ha ezt beállítod akkor miután Téged kinyírtak a játékban, a bűzölgő tetemed szépen ontani fogja magából azt a gyógyerőt, amely keretében a társaid életerejének 10%-a regenerálódik másodpercenként. Itt is az érvelésem az, hogyha ha Téged likvidáltak már annyi dicsőségpontot nem fogsz kapni 😀

Összességében az új talentum rendszer

Összességében az újonnan (2015 nyara) óta bevezetett talentumrendszerrel kapcsolatosan a véleményem pozitív, legyen szó akár a harci tapasztalat, tudás vagy dicsőség talentumáról. Igényli a kombinációs készséget, azaz kierőszakolja a játékosokból a párhuzamos gondolkodást. A párhuzamos gondolkodás, különösen a férfi nemű egyedek számára nehézkes. A férfi arra teremtődött, hogy csőlátásszerűen egy dologra rá koncentráljon, abban viszont maximálisan profi és megbízható munkát végezzen. Azonban az életben sokszor szükség van a párhuzamos gondolkodásra, amikor egyszerre több, felénk jövő információt dolgozunk fel, szelektálunk, s abból levonjuk a konzekvenciákat. A nők egyébként ebben jobbak, sokszor ezért is mondják, hogy megfelelőbb alanyok a hölgyek, egy család igényeinek kielégítésére, hiszen képesek arra, hogy egyszerre hallgassák meg mindenki sírását s mindenki számára megfelelő megoldást teremtsenek. Részben ennek köszönhetően alakultak ki azok a sztereotípiák, amelyeket aztán egy – egy nem éppen nemes célt szolgáló, elvileg nők érdekében álló alapítvány, gátlástalanul és öncélúan meg is lovagol. Nem mintha nem tudnánk, hogy az alapítványok többsége mire is való igazán 😉 Na ne kérem, hagyjuk is a sok baromságot és térjünk vissza cikkem záró részéhez. Szóval úgy gondolom, hogy ez az új talentum  rendszer a párhuzamos gondolkodás és információfeldolgozás készségének javítását is eredményezheti, hiszen egyszerre több dolgot kell végig gondolnod, amikor magadban felállítod az ítéletkalkulust, hogy melyik opcióra épp hány talentumpontot is költesz, hiszen az agyadban ott belül látnod kell, hogy milyen egyéb képességekre lesz kihatással, s mindezt ráadásul össze kell vetned a saját játékosi habitusoddal, hiszen a komfortérzet sem utolsó 😛

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..