Rising Cities – várostervezői kreativitás

A Bigpoint mindig meglep bennünket újabb és újabb érdekes online játékokkal. Pár nappal ezelőtt adtam hírt arról a játékról ahol az öko programok kedvelői hozhatják ki magukból kreativitásuk legjavát a természet lágy ölén. Most a fókuszban szintén a kreativitás, illetve a stratégia van. A Rising Cities címből — egy apró angol tudással —  mindenki asszociálhat a felemelkedő városok víziójára. Egy normális város látképéért azonban napról napra meg kell küzdeni, ezzel minden polgármester tisztában van 😉

Hmmm már ebből látom, hogy TETSZIK, hol lehet REGISZTRÁLNI?!

Rising-Cities-logo640Egy város megtervezése és működtetése igen nagy képzelőerőt igényel. A játéknak ugyanis az a lényege, hogy egy kisebb községből, falucskából kell kialakítanod egy kész metropoliszt. A játék során rengeteg feladat vár Rád, amelyek teljesítésével bizonyíthatod, hogy képes vagy egy város arculatának megtervezésére és annak mindennapi logisztikai szintű háttérfeladatainak ellátására. Tulajdonképpen ez egy építős-szimulációs játék, amelyben a hosszabb távú terveid vitelezheted ki. Lehet ez csak virtuális valóság, de hidd el az életben is hasonlóan működnek a dolgok. Nem izomra van szükség, hanem agyra, mert ahogy szokták mondani, Te vagy a kéz, én meg az ész!, vagy épp fordítva?! A bizonyítás a játék folyamán Téged terhel 😀 Igazából egy játékhoz sem szeretek korosztályt társítani. Úgy gondolom minden emberi lénynek megvan a lehetősége arra, hogy próbára tegye elméje képességét. Az ilyen jellegű elgondolkodtató játékok, nagyon hasznosak lehetnek és fejleszthetik agyunk működését, mert a szomorú statisztika az, hogy ugyan az emberi agy a benne levő neuronokkal együtt egy csodálatos dolog, annak mégis csupán a tíz százalékát ha kihasználjuk, s azt sem az átlag!

rising_cities_landing

Amikor egy város életét irányítod, bizony gondoskodnod kell az ott élők jólétéről. Ez nagyon komplex kihívás tud lenni, mert az emberek érdeklődése szerteágazó, s nem mindenkinek tetszik az ami épp Neked. Úgy gondolom a program igyekszik megfelelően szimulálni ezeket a dolgokat. Építs kereskedelmi épületeket, old meg az elektromos hálózat kérdéskörét, építs lakóházakat és természetesen számold fel a munkanélküliséget! Ha már sok – sok lakóházat felépítettél akkor a lakókkal való benépesítés egyenes ágú következménye, hogy abból bevételed is lesz, hiszen a lakóktól beszedheted a lakbért. Amikor a városod tervezed, legjobb ha üzletiesen gondolkodsz. Ez alatt azt értem, hogy ügye tudod, hogy az ügyfélnek mindig igaza van? 😀 Vajon a Te városod amit felépítettél, a maga infrastrukturális megalapozásával, a számtalan beiktatott polgárok kikapcsolódására fenntartott szabadidős programokkal — szabadidős parkok, művelődési központok, fitnesz és wellness központok — vajon tökéletes? Itt a polgárok mindent megtalálhatnak amire csak szükségük lehet?

Ha a cikkben eddig eljutottál akkor már maximálisan tisztában vagy vele, hogy tényleg egy polgármester fejével kell gondolkodnod. Szóval ez a játék szinte majdnem tökéletesen lemásolja a valós világot. Egyetlen szépséghibája van csak, ami alapján maximálisan mégsem tudja lemodellezni a valós világot. De ez nem biztos, hogy hiba, mert ha a fejlesztők még ezt is beiktatták volna, amire most épp gondolok, akkor a játék annyira valósághű lenne, hogy egyszerűen használhatatlan is lenne! Na vajon mire is gondolhatok? 😛 Nos igen eme játék virtuális valóságában szerencsére nem kell számítani a valós világban sajnos megszokott és gyakori jelenséggel, hogy az innovációkra adott büdzsé, egyszerűen elszáll a semmibe, majd kicsit politikailag kozmetikázásra kerül a történet némi porhintéssel a polgárok szemébe és ennyi 😀 Itt azért milliárdokat, vagy a kikalkulált üzleti költségek többszörösét váratlanul nem kell elkölteni például egy felépített autópályára, mert a játékban Te vagy a polgármester, s egyben a vállalkozó is, és a vállalkozó alvállalkozója no meg annak az alvállalkozója és annak az alvállalkozója és így tovább míg végül — ahogy a valós világban — eljutunk a kubikosig aki fillérekért építi meg az utat, azért nem játszik 🙂

rc_screen3

Rendelkezned kell azokkal a képességekkel, hogy a várost amelyet építesz el tudd különíteni az olyan negyedektől ahol például a nyersanyag lelőhelyek miatt ipari centrumokat kívánsz létesíteni. Az emberek nem szeretnek gyárak közepén lakni, tehát mindenféleképpen a külvárosi részekre érdemes ezeket a telepítéseket elvégezned. Több a nyersanyagod mint amire amúgy üzleti terveid szerint szükséged lenne? Ebben az esetben a nyersanyag is a profit egyik éllovasa lehet, hiszen megtalálhatod azokat a berkeket, ahol lesz érdeklődés az általad talált nyersanyagokra.

tozsde

Ahogy a világ gazdaságának vérkeringésében is, úgy itt is érdemes lesz beszállnod a tőzsdei kereskedésekbe. A tőzsde segítségével megtalálhatod azokat a befektetési lehetőségeket, amelyek leginkább érdekét fogják szolgálni az általad épített városnak. No igen tőzsde… azért ebben sem hasonlít hála a jó égnek, maximálisan a valós világhoz. Sajnos a valós világunkban a tőzsdék inkább mesterkéltek, mert sajnos nem egy adott vállalat igazi arcát és értékét mutatja, hanem a mögöttes PR részvényárfolyamokra való nyomását. Azaz a valóságban ha épp lehúznak egy papírt a trollhuszárok akkor annak a vállalatnak a részvényindexe menni fog lefelé a béka segge alá. Amikor az ellenkezőjét csinálják akkor meg az egekbe szökhet egy-egy részfolyam ára. Szerencsére a játékban ezzel nem kell számolni, s mondjuk azért sem, mert ha már épp a nyersanyagot hoztam fel példának, mint realizálható profitot akkor az amúgy is inkább az árutőzsdéhez kapcsolódik, semmint az értéktőzsdéhez 😛 Amúgy a tőzsdénél maradva még egy kicsit, a játékban lehetőség van azokat az egyéb anyagokat is tőzsdén keresztül beszerezni, amelyekre terveid kivitelezéséhez szükséged van. Szerintem a játékban nagy hangsúlyt kap a tőzsde, ami egy egyáltalán nem rossz és pont ezért jelenthetem ki bátran, hogy az építés mellett egyben a játék gazdasági szimuláció is.

1280x720-2K4

Természetesen a Rising Cities is az MMORPG irányvonalat képviseli. Ha ez nem így lenne, blogomhoz hűen, nem is írtam volna róla egy sort sem 🙂 Ugyan egyedül is játszhatod, de mégis az élmény sokkal nagyobb ha többszemélyes játékként éled meg az eseményeket. A csapat formáció az, amely az igazi versenyszellemet előhozhatja. Vajon melyikőtök fog rendelkezni a legszebb, elit várossal, hol lesznek a legmegelégedettebb lakók, kinek lesz a legtöbb tartalék és nyersanyag a tarsolyában amivel ringbe szállhat a még több profitért, vagy újabb lehetőségekért, területekért?! Ha regisztrálsz, akkor máris a játékban és a városodban találhatod magad, ahol felveheted a versenyt a nemzetközi társaiddal, hiszen a rendszerben játékos annyi, mint égen a csillag 🙂 Ne aggódj, magyar berkekben is elterjedt a játék, ezért honfitársakra is akadhatsz a játék közben.

risingcities_banner_336x280_hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..