Ingyenes munkaerő ignorálása: céges professzionalizmus avagy dilettantizmus?!

Nem szeretném ha félre értenék a Kedves Olvasóim eme blog cikkem. Blogom tartalmát és irányvonalát továbbra sem kívánom irreleváns ösvényekre vinni: nem ámítás nem csalás a Bigpoint GmbH – Drakensang MMORPG – témájáról van még mindig szó!

Előző írásomban adtam némi hírt a játék teszt szerverével kapcsolatosan. Blogom élethűségét adja vissza, hogy mindig olyan témákról írok, ami épp foglalkoztat.

Egy játékfejlesztő aspektusából mit kellene, hogy jelentsen a tesztelési fázis?

Természetesen azt, hogy a játékosok  üzleti nyelven megfogalmazván a szolgáltatásukat igénybe vevők  számára különböző újításokat, frissítéseket (#release)demokratikus vita alapjait képező koncepciókat szeretnének bevezetni, de mivel ügyfél táboruk fontos számunkra, s azok maximális megelégedettsége, ezért professzionális, valóban kiforrott szolgáltatásokkal szeretnék meglepni őket, aminek előfeltétele a TESZTELŐI FÁZIS! Egy tesztelői fázisnak, pedig hol lenne máshol a helye, mint a már említett teszt szerveren?!Az elmélet szépen hangzik, de mi a Bigpoint gyakorlata?!

Józan üzleti felfogással azt feltételeznénk, hogy egy talpraesett vállalkozás sem hagyná, totális figyelmen kívül, az ingyen munkaerő erőforrásait. No ezt csak azért mondom ám ilyen bátran, mert azért ha a nagy világba globálisan kitekintünk, akkor azért azt láthatjuk, hogy a számítógépes játékok tesztelése – legyen az akár online, vagy különböző adathordozókon a későbbiekben értékesítési piacra küldendő játék igen komoly feladat, s egyben egy komoly bevételeket nyújtó foglalkozás is.

A Bigpoint GmbH szemmel láthatóan azon kívül, hogy egy nagyon remek marketing motoron keresztül a figyelem fókuszába helyezi a teszt szerverét, mást az égvilágon nem csinál!

Mi fogadja az ember a teszt szerveren?
  • A legtöbb esetben olyan leterheltség, hogy normális időben képtelenség a szerverre bejelentkezni (értsd: 2:00AM – 5:00 AM között van lehetőséged).

  • Egy 0. tapasztalati szinttel rendelkező karakter, amellyel kapcsolatos játékidő, ameddig 55. tapasztalati szintes lesz, pontosan ugyanannyi időt és erőforrást vesz igénybe, mint amennyit az éles szerveren való játék. Itt jegyezném meg, hogy egy teszt szerver normális körülmények között nem arra lenne jó, hogy ugyanúgy játssz rajta mint egy éles szerveren. De azzal, hogy Bigpoint GmbH rákényszerít arra, hogy 0.-ról vigyél fel 55. szintre, de legalább 50. szintre egy karaktert, ezt a káros, szervernek a leterheltségét okozó folyamatát idézi elő!

Mindenképpen elgondolkodik az ember azon, hogy vajon a játékfejlesztő óriás oldaláról nézve ez most akkor professzionalizmus vagy dilettantizmus? Mindenféleképpen elismerést vált ki azért az, hogy eltudta érni a marketing részlegük azt, hogy az emberek szinte öljék egymást azért, hogy bejuthassanak a teszt szerverre és gyakorlatilag teljesen INGYEN megvizsgálhassák a release 213/214 újításait, majd erről összefoglaló véleményt adjanak a fejlesztőknek pl. a hivatalos fórumon keresztül…

A kialakult káosz egyik okozója talán pont az lehet, hogy nagyon sokan presztizskérdést csinálnak abból, hogy legyen egy 55. szintű karakterük a teszt szerveren, és holmi kitüntetésként élik meg, hogy részesei lehetnek egy játék, ingyenes tesztelési folyamatának 😉 Úgy gondolom, amíg ez a mentalitás nem változik, addig a fejlesztő sem fog erőforrást csoportosítani arra, hogy nyugodt körülmények között egy intelligens környezetben végezd el a tesztelést, hiszen tudja, hogy hülye vagy Te, felviszed azt 55.-re.

Vajon van ennek értelme így?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az égvilágon semmi értelme. Azzal ugyanis, hogy a Bigpoint GmbH rákényszerít arra, hogy játékszerverként használd azt a szervert, ami csak kóstolásra lenne jó, gyakorlatilag a tesztelési fázist is ellehetetleníti. Ennek eredménye pedig az, hogy vagy késik egy adott release eredetileg kitűzött határideje, vagy a frissítés kiadása után, toldozgatás, foltozgatás, szerver leállások, karbantartások és így tovább…

Egy érdekes levelezés 🙂

Sok ember fejében aki a blogomat olvassa kialakult bizony olyan fantáziakép, hogy én a Bigpoint GmbH belső embere vagyok, jó kis tápos karakterem van és így tovább… Nos mint tudjuk az emberi hülyeség határtalan 😀 Talán ez a levelezés, amely relevánsan illeszkedik a mostani cikkre, egyben azt is megfogja mutatni, hogy mennyire nem vagyok én belső ember 😛

Ezzel a levéllel indítottam, idézek magamtól!

Support has been requested by a player for dso

User Name: Btamastesztelo

User ID:

Response Email: bajkotamasdrakensang@gmail.com

Request probably described in

Sziasztok,

A release 213/214-est tesztelném. Persze nem olyan könnyű ez, otthagyni az éles szerveren levő porschemet és itt bohóckodni a trabantommal 😀 Igazán ezt a Btamastesztelo karit felröpíthetnétek level 55-re illetve megadhatnátok neki mindazt
a tulajdonságait amivel éles szerveren rendelkezek. Kényelmesebb lenne így a teszt.
Jelenleg ugyanis még a köztesbe sem tudok bemenni…

Igazából ez csak egy 5-let volt, nem kunyizás. Kérdésem viszont az, hogy a “Tudás vágyának kicsiny rúnáit” hogy a manóba lehetne a munkapadon kombinálni? Éles szerveren egyelőre még az ékszerész megcsinálja nekem, de itt a teszt szerveren a munkapadnak kellene, de recept hiányára panaszkodik. Ezt a receptet melyik NPC adja?

Hálásan köszönöm a választ,
Btamastesztelo

 ”

Igazából ez volt a levélre adott „hivatalos” válasz!

Nem véletlenül tettem idézőjelek közé a hivatalos kifejezést. Ugyanis tény és való, hogy szerver által kiadott úgynevezett ticket útján jött a válasz, de fontos tudni, a Bigpoint GmbH zseniálisan működő marketing gépezetéről, hogy azért itt az ügyfélszolgálaton nem Bigpoint -os alkalmazottak vannak, hanem ugyanolyan lelkes játékosok akik szenvedélyből egy ilyen feladatot elvállalnak – pont ezért kéretik nem anyázni őket soha!

Kedves Játékos!

Köszönjük, hogy leveleddel megtiszteltél bennünket. A nevem Zsolt és én leszek a kapcsolattartód ebben az ügyben.

Sajnos a karaktered felhúzására nincs lehetőség, ritkán szoktak ilyesmit csinálni. A recepteket Kingshillben tudod kifarmolni, ha jól tudom, ott kapod a küldetéseket, sorban, melyek megcsinálása után elérhetővé válnak a munkapadon.

Üdvözlettel

Zsolt

A WordPress szlogenje után én nem lázadok, hanem publikálok 🙂

Mint mindig a Bigpoint GmbH felé, ezúton is a megoldást kínálom. Meg kell különböztetnünk a teszt szervert és az éles szervert! Nem a teszt szerver még izmosabbá tételében keresendő a megoldás, hanem egészen egyszerűen abban, hogy a teszt szerveren csak 55. tapasztalati szintű karaktereknek kellene alapértelmezetten lenniük, illetve a tesztelőnek lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy a teszt szerveren a karakterének szintjét opcionálisan beállíthassa. Ugyanis a tesztváltozat, a kisebb karakterek aspektusából is nagyon fontos, ezért a visszajelző csatornáknak azokat az értékes információkat is fel kellene tudnia dolgozni! Viszont az is tényállás, hogy a Drakensang Online, Duria birodalmában 50. tapasztalati szint alatt, szinte semmit sem tudsz csinálni, hiszen nem tudod letesztelni a köztes világokat, ennek következtében egy jóízűt farmolni sem tudsz, s természetesen a vadi új fejlesztés kraftolás témáját sem tudod letesztelni… Ezek hiányában viszont mégis milyen értékes tesztelési információval tudnál a fejlesztőknek szolgálni?

Zárszóként azt kell, hogy mondjam, hosszas tanulmányozás után, hogy jelen pillanatban a Bigpoint GmbH teszt szervere inkább egy csodálatos PR végterméke  ilyenünk is van  csak éppenséggel érdemi funkcionalitása nincs!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..