Egyre agresszívebb marketing a fizetős szolgáltatások mögött

Az üzleti életben sokszor előfordul, hogy ínséges időket élünk. Szokták is mondani, hogy az üzlet egy nagy hullámvölgy. Írtam már régebben is cikket marketing kategóriában és most szerintem megint egy elgondolkodtató, érdekes témát vetek fel, amely természetesen mint mindig maximálisan DSO releváns.

Jelen cikk inspirációját abból nyertem, hogy már kezdett nagyon kiborulni nálam, az a bizonyos bili! Különböző dolgokra az emberi reakciók eltérőek és nagyon komplexek lehetnek. A Nagy számok törvényén keresztül, sokféle számítást el lehet végezni, hogy egy – egy eseményre mi is lesz majd a reakció. Tehát a többség akaratának meghatározására azért léteznek egzakt módszerek is. Olyan rendszert persze nem lehet kitalálni, amely mindenkinek jó lenne 😉 Jómagam nagy érdeklődéssel fogom figyelni az eseményeket, hogy a Bigpoint által bevezetett Drakensang játékban alkalmazott legújabb agresszív marketing eszköz, a többség szemében, mennyire lesz elfogadható és sikeres. A jelenlegi legújabb agresszív marketing az a különböző fizetős szolgáltatásokra való figyelemfelhívás. Ügye eddig is már megszokhattuk, hogy a játék képernyőjének bal oldalán, ahol például akár a csoportokhoz, vagy klánokhoz való csatlakozási felajánlások is befutnak, rendszeresen találkozhattunk különböző szintén figyelemfelhívó ikonok formájában a fizetős szolgáltatások garmadájával; eszköztár-bővítés, prémiumos előfizetés, stb.

A játékosok erre adott reakcióját is gondolom a cégnek érdekes lehetett megfigyelnie. Én ha magamból indulok ki akkor azt feltételezem, hogy a többi embert is zavarják ezek a felugró ikonok és 1 másodperc alatt gyorsan mindenki megnézi és ha csak annyira nem érdekes számára akkor már zárják is be… Sok Youtube videót is néztem – lévén nemcsak én töltök fel DSO világával kapcsolatos videókat – s a prezentálóknál is láttam mindig, hogy amikor egy – egy ikon felugrott, rögtön szinte már anyázva zárták is be. Ebből én azt a konzekvenciát vonom le, hogy az emberek nagy többsége hasonlóan reagálja le ezeket a dolgokat. Persze a tényadatokra és statisztikákra értelemszerűen nincs rálátásom, ezeket a Bigpoint marketingeseinek kell ismernie. Mindenesetre ha a nagy többséget tényleg irritálja a felugró ikon formájában történő jelzés, akkor a Bigpoint az újabban bevezetett agresszív marketing vonalával egy nagyon érdekes és egyben rizikós irányvonalat képvisel!agressziv-marketing-1

A fentiekben épp az akciós eszköztár-bővítés ikonjára való kattintásának eredményét láthatjuk. Amikor a képernyőfelvételt készítettem épp 35 perc 8 másodpercnél kaptam el. Ezekről a felbukkanó ikonokról azt kell tudni, hogy 59 percig aktívak. De sajnos ez nem azt jelenti, hogy 59 perc lehetősége van a játékosnak, hogy megtekintse és utána viszontlátásra, hanem azt jelenti, hogy hiába tekintette már meg az alany a felkínált lehetőséget és fejezte ki például azt a piros X-re való kattintással, hogy köszönöm szépen de nem kérek belőle, a figyelmeztető ikon ugyanúgy levakarhatatlanul ott marad a képernyő bal oldalán. S van úgy, hogy ilyen jellegű ajánlat egyszerre több is koncentrálódik a képernyő bal oldalán, amely én úgy vélem sokak számára eléggé zavaró lehet.

agressziv-marketing-2

Sokat töprengtem azon, hogy mi állhat az ilyen agresszív marketing megoldások háttere mögött. Esetleg arra apellálnak, hogy a negatív reklám is reklám, s ha például én erről írok egy cikket akkor az jó táptalaja lehet annak, hogy mások is megismerkedhessenek a játékkal (jó oké el is vetem ezt a gondolatot tudom rettentő nagy arcom van)? Avagy szintén a negatív reklámok ösvényén haladva, az a jelenlegi prognózis, hogy ezzel sikerrel előserkentik a játék szájról szájra való terjedését? Gondoltam még arra is, hogy ez egy elkeseredett lépés a marketing háttér részéről, mert annyira kevesen veszik igénybe a fentiekben említett fizetős szolgáltatásokat, hogy a Bigpoint -nak eme DSO vonala esetleg nem éri el az elvárt üzleti eredményeket? Úgy gondolom ez lényeges kérdéskör, s a témában a visszajelzések fontosak lehetnek. Nem az a cél, hogy a Bigpoint pofájába vágjuk, hogy Te idióta utáljuk a felugró reklámokat, hanem szerintem közösen összefogva a DSO által alkalmazott marketing és kommunikációs csatornákon keresztül (gondolok itt például Support – kapcsolatfelvételre, vagy a cég által működtetett fórumra) jelezzük a cég felé, hogy inkább másfajta, szofisztikáltabb eszközök bevonásával hívják fel a figyelmet a különböző fizetős szolgáltatásokra.

A téma eme intelligens formájú megközelítésére miért is lenne szükség?

Azért mert nem szabad elfelejteni, hogy fizetős játékosok mindig is voltak, jelenleg is vannak és lesznek is. Dúria világának alapját ők szolgáltatják. Akciódús feladatokat, lenyűgöző grafikai hátteret és különböző effekteket nem lehet leprogramozni csakúgy Teréz anyai megoldásokkal. Amikor pedig gondok vannak a szerverekkel, itt karbantartások, meg ott karbantartások, akkor persze meg szintén mindenki sír és elégedetlen. A professzionális szerverek működtetéséhez is megfelelő IT háttérre van szükség, amely szintén nincs ingyen. Azaz annak érdekében, hogy Te aki a cikket olvasod, legyen lehetőséged arra, hogy INGYEN játszhasd a játékot, sok – sok fizetős játékosra van szükség. Ha viszont rámondjuk az Áment, hogy a cég menjen csak a saját feje után, akkor esetlegesen hibás taktikai lépést követhet el, mint ahogy szubjektív véleményem alapján (azért szubjektív mert statisztikai adatokkal értelemszerűen nem rendelkezem) jelen helyzetben is ezt teszi. Minél jobban összeszorítjuk az öklünket és próbáljuk rákényszeríteni más emberekre a saját akaratunkat, annál több ember fog kicsúszni a karmaink közül.

agresszív marketing

Mi lenne a jó megoldás? Bevallom őszintén nem tudom, de Neked lehet lesz ötleted. No meg mondjuk mentségemre legyen mondva nem is vagyok a Bigpoint fizetett marketingese így miért is törném annyira magam? 🙂 Egy tippet a saját tollamból azért közre adok. Szerintem a releváns érdeklődés az Nagy Úr! Valahol a Google Inc. is eme üzleti koncepcióra épített 1999 áprilisától kezdve és szerintem a cég egész jól vette a kanyarokat. Simán eltudnék képzelni a játék felületébe integráltan mondjuk ízlésesen a jobb felső sarokba – bár ez a dekoráció és ízlésvilág kérdése – egy háttérbe illeszkedő intelligens keresőt amivel különböző kulcsszavak alapján lehetne keresni az éppen aktuális akciók, lehetőségek között, természetesen amelyek a fizetős szolgáltatásokra vonatkoznak. Így a cégnek már eleve 70% esélye lehetne arra, hogy az üzlet nyélbe fog ütődni, hiszen ha valaki saját önszántából érdeklődött valami iránt és vette rá a fáradságot, hogy rákeressen akkor gondolom azt nem tette véletlenül.  A jelenleg alkalmazott agresszív marketing metódussal a cég pont az ellenkezőjét éri el, s az üzlet nyélbe ütésének százalékos esélye eleve redukálódik.

A cég életében sajnos magyar nyelvű ügyfélszolgálati vonal már nincs 🙁 Nem tudom milyen okok állhatnak a háttérben, de lehet a későbbiek során ez is egy értékes cikket megfog érdemelni. Remélem azért a marketing jellegű erőforrások elosztása érdekében ha másra nem is, de legalább piackutatási feladatokra vannak magyar ajkú egyedek is alkalmazásban a cégnél. Nem azért sajnálom a magyar nyelvű ügyfélszolgálat hiányát, merthogy nehézséget okozna nekem a support -ra írni angol nyelven, hanem azért mert ha lenne még mindig egy professzionális szintű magyar nyelvű ügyfélszolgálat, akkor feltételezem nekik részfeladatuk lehetne a Drakensang releváns dolgok Interneten keresztüli folyamatos monitorozása is, s akkor például eme cikkem instrukciók lehetnének a számukra, amelyet a megfelelő belső céges csatornákon keresztül továbbíthatnának az anyacég felé.

Fejtsd ki Te is nyugodtan véleményed egy hozzászólás formájában. Ha nem spam-elsz akkor ártani nem árthatsz senkinek és a kollektív bölcselet / tapasztalat az nagyon fontos 😉

One thought on “Egyre agresszívebb marketing a fizetős szolgáltatások mögött

  1. Visszajelzés: A PVP karakterek csillaga leáldozóban | Bajkó Tamás - Drakensang

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..