Blogom térnyerése a mögöttes marketing tükrében

A posztomban egyáltalán nem kívánok nagyzoló dumát alkalmazni, de szerintem ez a cím fejezi ki legjobban amiről értekezni szeretnék Kedves Olvasóimmal. 2014. január havában indítottam el ezt a blogom, ami főként az online szerepjátékok, de leginkább a Drakensang Online világával foglalkozik. Nagyon érdekesek a statisztikai adatok! Természetesen a legtöbb látogatót a Google keresőgép hozza, és sorrendben ezt követi a Facebook közösségi rendszeréből beáramló érdeklődések sora. Érdekes jelenség, hogy míg a Google állandó jelleggel transzferálja az érdeklődőket blogomra — itt organikus találatokból befolyó látogatókra gondolok — addig a Facebook csak és kizárólag akkor, amikor releváns Facebook csoportokon belül teszem közzé publikációim, vagy valamilyen segítőkész megfontolásból azokat valaki más osztja meg. Alapvetően a Facebook rétegét, eléggé érdektelennek tartom, kivéve persze azon részeit eme közösségi portálnak, ahol eleve mindenki a DSO világával foglalkozik, de hát ügye az újításokat kedvelem, s házi nyúlra sosem lövök 😉

marketing-strategiaOnline barangolásaim során arra is felfigyeltem, hogy a kedvenc játékainkat fejlesztő cég a Bigpoint is mindent megtesz azért, hogy az általa készített játékok, minél inkább a köztudatba préselődhessenek. Nagyon jó marketingeseket bízhatnak meg, mert szerintem az alkalmazott PR cikkeik ütősek, és sokak érdeklődését felkelthetik.

Ezt a hónapot teljesen jó időpontnak tartom arra, hogy egy kicsit összegezzem a 2014-es évet és a 2015-ös év alakulását a statisztika függvényében. Az a tényállás, hogy blogom forgalma a 2014-es évhez képest ebben az évben meghétszereződött, de minimum megháromszorozódott. Ezt úgy kell érteni, hogy a 2015-ös évben teljesen az augusztus havának végéig a statisztikámban egyeduralkodó volt az előző év ugyanazon hónapjaihoz képesti hétszereződött érdeklődés. De érdekes módon szeptembertől ez a hétszeres szorzó már redukálódott háromszoros szorzóra. Szerintem a talentum rendszer megváltoztatásának globális rossz hangulata hatott az érdeklődések csökkenésére. Sokan azt gondolnák, hogy biztos a látogatottságom azért esett vissza, mert kevesebbet publikáltam. Szerintem nem ez a probléma! A probléma komplexebb 😉 Érdekes módon, a napi statisztikákat alapul véve, most novemberben mintha konszolidálódni látszódna a helyzet. Most azt gondolnák jó kis összeesküvés elmélet jön ki belőlem, amikor arra utalok, hogy persze javult a statisztika, hiszen a nyomás hatására a Bigpoint újra gondolta a stratégiáját, s kicsit vissza vett a sárkányharcosok gyengítéséből. A valós okot azonban, akkor is ebben látom. Nem szabad elfelejteni, hogy a blog statisztikáját nemcsak az újonnan érkező, leendő játékosok gazdagítják, hanem a már rendszerben meglévő játékosok is, így az Ő hiányuk sokszor fájdalmas lehet a statisztikának.

Amúgy a játék chat rendszerében rengetegen nyúznak, mindenféle kérdéssel, annak ellenére, hogy van -e időm, vagy sem 🙂 Teljesen meglepődtem akkor, amikor páran ténylegesen érdeklődtek azzal kapcsolatosan, hogy a blogomon a statisztikát mivel mérem. Megragadom az alkalmat, s akkor itt és most egyszerre válaszolom meg mindenkinek az ilyen irányú kérdéseket. A blogom statisztikájából, minden szemetet szűrök! Ez azt jelenti, hogy amit látok statisztikai adat, azok valós adatok, azok mögött tényleges, publikációim iránti érdeklődés van. Szemét kategóriának tartom például a különböző spiderek általi megkereséseket. Nyilvánvalóan ezek is azért hasznosak, hiszen nemcsak egy keresőgép létezik, hanem több is, és a keresőgépek a spider egységeiken keresztül szívják le az Internet világából az indexált adatbázisukhoz szükséges adatokat. Szintén a szemét kategóriát képviselik azok a megkeresések, amelyek elég csúnya, szint már — már  bűncselekmény határát súroló DDoS (distributed denial-of-service) érdeklődésekkel kívánják átfarigcsálni szócső stílusom 🙂  A DOS támadás lényege, hogy egy szerverről egy másik szerver szegmense felé, weboldala vagy blogja, egyebe irányába, állandó jellegű kéréseket (requests) küldenek, ezzel megbénítva, leterhelve a szolgáltatást nyújtó szervert. A DDoS pedig ennél is frappánsabb, mert ehhez a bizonyos támadáshoz szerverfürtöket alkalmaz. Azért természetesen megvannak a praktikák a megfelelő védekezésre, például a GNU/Linux és egyéb Unix szerű rendszerek többsége is tartalmazza azokat a megoldásokat, amelyek segítenek kivédeni a TCP/IP protokollok elleni támadásokat. Csak érdekességként említettem meg, hogy egy – két DDoS támadást érzékeltem, de a mögöttes ideológiát, értelmet nem értettem, hiszen főként vallási, politikai, illetve egyéb irányzatok képviselői és szervezetei szoktak áldozatául esni, ilyen jellegű támadásoknak. Én csak egy apró szócső vagyok és nem egy médiaorgánum, hogy érdemleges legyek ilyen próbálkozásokra, no meg a WordPress világa is annál értékesebb és többet ér szerintem, de megtisztelő volt mindenesetre 😉

wp-statisztika

Visszatérve a statisztikámhoz, cikkem lényegi részéhez, nagyon örülök annak, hogy a forgalom fejlődése nem hirtelen szerűen történt, hanem szépen fokozatosan. Talán így a keresőgépek szemében is egyfajta garancia, hogy tartalmaim nem a spam-ek útján terjednek, hanem a játékosok valós érdeklődésének párhuzamával. Keresőmarketing és SEO szempontok megfontolásai alapján én magam is éltem, némi buzgómócsing negyedórácskáimban a PR lehetőségével, s nemcsak saját blogomon löktem az igét, hanem egyéb cikkes felületeken is. A pici rászánt idő megtérülni látszódott, mert ugyan nem direktben azokról a cikkes felületekről jöttek újabb látogatók, de a keresőgépek úgy látom előszeretettel beszipkázták azokat a tartalmakat is.

bejegyzesek-statisztikai

Érdemes megnézni a bejegyzések statisztikáit, amely arról árulkodik, hogy például az elmúlt héten melyik cikkem keltette fel leginkább a nagyérdemű érdeklődését. Örömmel konstatáltam, hogy immáron az Andermant hack és a realitás a második helyre csúszott, az első helyről. Már említettem pár cikkemben a véleményem, ezzel kapcsolatosan, így most nem fogom részletezni. A lényeg, hogy ennek a cikknek a nívóssága a látogatottsága tekintetében csak annyi, hogy az emberek nagy többsége egyáltalán nem olvas, s azt hiszi a cikk alapján, teljes interpretáció nélkül, hogy én vagyok a hacker a játékban. Ennek köszönhető a szájról szájra való terjedése 😉

A WordPress jelentése alapján, ezek voltak a legkeresettebb szavak, amelyekkel kutakodtak a blogomon belül:

kabát talentum drakensang, drakensang, kabát talentum megszerzése, kabát talentum halál csarnoka

Természetesen ezek a szavak nem a Google keresőgépet használók által begépelt szavak — hiszen azokról véleményt a WordPress nemigen fog közölni sosem, legalábbis az ingyenes verziójában tuti, hogy nem — , ezek a blogom saját keresőjének használatából eredő eredményei. Ez mindenféleképpen pozitív, hogy végre valahára elkezdődött a blogom felhasználók általi tudatos alkalmazása, még akkor is, ha ez a csekély mértékű adat, csupán nyomelemeknek nevezhető.

Akarom vagy sem, de a büdös nagy helyzet, hogy a marketing területén függésben vagyok a Bigpoint cégtől. Mivel az Ő játékukról írok rendszeresen, így nyilvánvaló tény, hogy az én blogom vitorlájába is a szelet, abból a mögöttes marketingből nyerem, amit a Bigpoint teremt meg, s ami tulajdonképpen nem más mint maga a márka, avagy más szóval köztudat. A márka az, amely képes tömegeket megmozgatni, hiszen nem más mint asszociációs rendszerek és képzetáramlások összessége. Persze most nem sírni akarok, de néha úgy érzem, hogy a Bigpoint zseniális marketing hátterével a mögötte levő programfejlesztői csapat, mintha szembe menne. Teljesen olyan, mint amikor valaki nem ugyanabba a hajóba evez a másikkal, sőt ellentétes irányba haladnának. A marketing az érdeklődés felkeltésére sarkallhat, de például az online számítógépes játékok piacán a gyakori programhibák (bugs) nagyon könnyen letudnak rombolni, egy amúgy jól felépített imázst. Természetesen nincs jogom vájkálni a Bigpoint büdzséjében, hogy mennyit is áldoz programfejlesztőire, csupán annak vonatkozásában érdekelne eme ellentétes ütem indoka, ami az én blogom látogatottságára is kihat.

Epekedve várom a következő évet, nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy a statisztika milyen irányba fog beindulni, illetve, hogy a szorzó trendek tartani fogják az eddigi fejlődést. Bár nyilván nem, én lassan inkább egyenletességre számítok.

Mi könnyítené meg a dolgom az online marketing területén?

Igazából a WordPress tudna ebben nagyon sokat segíteni, ha az általa alkalmazott automattic által fejlesztett statisztikai rendszerét egy kicsit tovább fejlesztené. Nem azt akarom mondani, hogy legyen olyan mint a Google Analytics, mert az annyira sokrétű, hogy sokszor én is belezavarodok 😀 De azért némileg több szolgáltatást kellene, hogy tartalmazzon a WordPress, amely segítségével jobban letapogathatóak lehetnének az érdeklődések. A WordPress által alkalmazott statisztikai rendszer pontosan az egyszerűsége, lényegre törése és átláthatósága miatt közkedvelt, így nem tartanám jó ötletnek azt ha teljes mértékben elmozdulna a Google Analytics irányába, de azért egy kicsit legyen bőbeszédűbb 😛 Olvastam itt egy érdekes angol nyelvű cikket, ami pontosan arról beszél, hogy a legtöbb WordPress oldal alkalmazza a Google Analytics és az automattic által kifejlesztett WordPress féle statisztikai rendszert, de a kettő közötti statisztikai adatok nagyon eltérnek egymástól. A cikk kifejti az indokot is, valójában azt amire én is céloztam a cikkembe, amikor azt írtam, hogy az általam alkalmazott statisztika megszűri a szemetet.

Az Automattic féle Jetpack stats — WordPress statisztika — nem veszi figyelembe az alábbi dolgokat:

  • Dokumentumok fel és letöltése, blog áttekintése, stb. amely forgalmakat mi magunk generáljuk.
  • Nem veszi figyelembe a JavaScript futtatására képtelen böngészők kutakodásait. Ez okos dolog, hiszen az ilyenek jó része úgyis csak algoritmus által generált érdeklődések, valamely szerver felől.
  • Nem veszi figyelembe a Google Bot és egyéb spiderek kutakodásait.
  • S azoknak a felhasználóknak a weboldalunkra történő látogatásait sem veszik figyelembe, akik szintén be vannak jelentkezve a WordPress felhasználói felületére.

Édes álmom, hogy egyszer csak vagy a WordPress vagy az Automattic, de végre egy professzionális statisztikai rendszert teremtene, amelyben azért láthatóak lennének azok az adatok is, hogy egészen pontosan milyen földrajzi lokalizációról, milyen készülékről, stb. böngészik a blogom. A mobilkészülékekről való érdeklődések pontos adati például érdekelnének — a Google Analytics erről is fecseg — s szerintem a Bigpoint egyik nagy dobása is lenne, ha a mostanság tablet gépeken egyre többször megjelenő DSO játékot, lehetne látni az izmosabb okos telefonokon. Persze tudom, hogy ez alig kivitelezhető, mert a mobil telefonok sosem lesznek annyira kényelmesen használhatóak mint ahogyan most egy — egy karakter az egér által a játékban. Az asztali gépeseknek szerintem mindig technikai előnyeik lennének, de legalább a látogatottságát a játéknak, még mondjuk a szeptember utáni időszakokban is látványosan megnövelné 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..