Blogom látogatottságának feljavítása

DSO releváns blogom kicsi szegmenséhez különböző aspektusokon keresztül a marketing is hozzá tartozik. Különösen pár nap óta gondolom ezt így, mióta végre rászántam magam és elkészítettem azokat az aloldalakat, amelyek a fontosabb FIX információkat adják meg a látogatóknak. Ezeket az aloldalakat elhelyeztem a blog tetején. Az egyik a Drakensang Online játékról szolgáltat egy összefoglaló alapinformációt, a másik ötletet nyújt abban, hogyan lehet ezt a blogot ésszerűen terjeszteni, s végül a harmadik külön kifejezetten a klánt keresőkhöz szól.

Van egy kezdődőben levő terv, mely szerint előbb vagy utóbb jó lenne beizzítani egy saját klánt is. Ehhez a tervhez viszont a blogon minél nagyobb átmenő forgalomra van szükség. Ezért az utóbbi napokban kicsit intenzívebben kezdtem el foglalkozni a blog kialakulóban levő statisztikájával. A látogatottsági adatok jól alakulnak, s tényleg egyre több azon bejelentkezők száma, akik jelzik, hogy szeretnének egy klánhoz csatlakozni. Viszont egy klánt működtetni csakúgy lehetséges, ha mindig megfelelő számú tagok vannak online. A különböző okokra visszavezethető fluktuációk természetesen a népbetegségek tárgykörébe tartoznak, ezért ezzel feltétlen számolnom kell!
wordpress-logo

A kezdetektől fogva úgy menedzseltem ezt a blogot, hogy azon túl is optimalizáltam, amit alapvetően már egy WordPress megjelenésű blog eredendően egy weboldal számára biztosítani képes. Fókuszáltam a belső link struktúra kialakítására, hogy lehetőleg az átfedésben levő cikkek, oda – vissza alapon hivatkozzanak egymásra. Szerintem ez a SEO szemlélet jó, mert segíti a keresőgépeket a minél precízebb feltérképezésben. A permalink struktúrát is beállítottam, bár e tekintetben magát a blogmotort nem értem, hogy miért nem volt ez az alapértelmezett beállítás. Szavakból összeállított aloldalak az URL címben, szerintem a látogatóknak is barátibb, no meg a keresőgépeknek is több detektálási lehetőséget jelent.  A WordPress szerkesztői felülete jól össze lett tákolva, és magam is úgy gondolom – demagógiáktól mentesen -, hogy valóban a WordPress az, amely a professzionális blogger eszközök kategóriájába tartozik.

google-analytics

Mivel a DSO blogommal nem önálló hosting szolgáltatáson vagyok, hanem a WP szerverét használom, így a webstatisztikai lehetőségek szegényes választéka az, amely jelen pillanatban gondot jelent. Sok mindent le lehet szűrni, eme blogmotorba beépített webstatisztika mérő rendszerből is, de azért én egy Google Analytics -ot is hiányolnék, aminek beágyazása jelen pillanatban sajnos nem lehetséges. A webstatisztika területén ugyanis komplexebb szolgáltatásokra lenne szükségem, mint amely információkat a beépített rendszer biztosítani tud. Különböző konverziós célok meghatározására, ez a kissé néha talán öntörvényű WP webstat rendszer, teljes mértékben alkalmatlan. A konverziós célok meghatározásának hiánya viszont csak egy dolog. Nagyon jó lenne, hogyha tudnám elemezni azt is, hogy a blog látogatói melyik aloldalon – vagyis hát értelmesebben kifejezvén, melyik poszton – töltötték el a legtöbb időt. Jó lenne ha a Drakensang világával kapcsolatos cikkeimben még inkább azt az irányvonalat tudnám kiszolgálni, amely ténylegesen az olvasói érdeklődés központjában áll. Ezt pedig minden klisé nélkül csak abból lehet egzakt módon megállapítani, ha ismeretes, hogy böngészési idő arányosan mely cikkek voltak a legkedveltebbek. A beépített alap webstatisztika ugyanis csak azt mondja meg, mely cikkre volt a legtöbb látogatás. Egy – egy látogatás azonban végződhet azonnali keresőgéphez való visszatéréssel is – böngésző vissza, vagy back gombja alapján – s akkor ügye én sokra megyek a statisztikai számmal, hogy ez és ez a cikk volt a leglátogatottabb 😉

vizualizacio

Voltaképpen ebben a cikkemben most egy nagy szívást szeretnék megosztani veletek… Agyon optimalizálás ide, vagy oda, de egy elementáris dologról siklott el a figyelmem, amelyből eredő sok – sok jelenlegi teendőkkel kapcsolatos fekete levest, épp most iszogatok 😀 Ügye a blogolás lényege, hogy a témát valamilyen formában, leginkább képekkel / fotókkal tarkítottan prezentáljuk. A cikkeim során én is több tucat helyen jelenítettem meg képeket. Csak egyet felejtettem el… A képeket is optimalizálni kellett volna! Ha valaki keres valamit az interneten, például meg akar vásárolni valamit, akkor mivel a legtöbb ember vizuális típus, így valószínűleg a Nagy Testvérhez fog futni és igénybe fogja venni kutakodására a Google Images -t.  Több mint valószínű, hogy ez alól a Drakensang világa iránt érdeklődők sem lehetnek kivételek, mert ugyan eddig a cikkeimhez tartozó képek nem voltak optimalizálva, de a képkeresőből egy – két találatot azért kapott a blog. Ez pedig számomra azt jelenti, hogyha egy kis optimalizálással még pluszban rá is segítek erre a folyamatra, akkor még több látogatót fogok tudni kinyerni arról a területről is.

wordpress-mediatar

Szerencsére a WordPress rendelkezik egy Médiatár lehetőséggel, amely megjelenése szerintem igényes és ízléses, könnyen kezelhető funkciókkal bír. De akármennyire is kényelmes ez a WordPress Médiatár, így most a hülyeségem miatt, hogy elfelejtettem már eleve a cikkek publikálásának momentumában közvetlenül társítani a megfelelő megnevezést és leírást a képekhez, utólag az összeset feldolgozni eléggé monoton és nehézkes, mondhatni jelenlegi ezzel kapcsolatos munkám, csinovnyiki magaslatokba emel.

Így az online marketing területén, előjegyzésbe vettem még -értsd, felírtam a TODO listámra- egy Facebook™ közösségi rendszerén belül kialakított rajongói oldal létrehozását is. Persze ha el is készül,  külön stratégiai alapot fog képezni, annak kidolgozása, hogyan lehet majd arra megfelelő lájk számot -jujj de gusztustalan, szóval like számot – szerezni, mert az nem lehet megoldás, hogy ezen blog forgalmát irányítsam oda, hiszen épp a Facebook™ közösségi rendszerében rejlő pozitív hozadékot szeretném ide átültetni 😛 Valamilyen szinten, mindenképpen egy szindikátusi kapcsolatot szeretnék létrehozni a közösségi oldalhoz tartozó leendő rajongói oldal adatforgalma és blogom között. Az hasznos lenne, ha az ottani posztok, esetleg hozzászólások itt a blogon mondjuk egy widget -ben megjelenhetnének. Kérdés persze, hogy a Facebook™ mennyire rendelkezik intelligens RSS kimenettel, ami könnyen beágyazható itt a WP hostingon levő widget-be. A saját szerver kerülésének ugyanis az egyik negatív hozadéka, hogy nincs szabad kéz, például a kliensoldali script -ek területén, mint amilyen a PHP.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..