Bigpoint affiliate program vége

Valójában nem azok számára írom eme sorokat, akik aktív részesei voltak a Bigpoint GmbH úgynevezett affiliate programjának. Természetesen ők tisztában vannak az affiliate jelentéstartalmával, illetve azzal a sajnálatos tényállással is, hogy még 2016 nyarán a nagy és hatalmas Bigpoint úgy döntött, hogy megszünteti affiliate programját.

A marketing jellegű témák, mindig is részei voltak a blogomnak. Persze főként magáról a Drakensang Online nevű játékról írok ebben a blogomban, de sokat foglalkoztam már a játékosok pszichológiájával és egyéb marketing jellegű kérdésekkel is. Annak érdekében, hogy a Kedves Olvasóm számára hasznos tartalom lehessen, cikkem kezdeném azzal, hogy elmagyarázom egyáltalán mi is ez a bizonyos szakkifejezés, amit a fentiekben már legalább már háromszor alkalmaztam. Az affiliate egy angol szó, s magyarra lefordítva talán a legsikeresebb ha azt mondjuk rá, hogy partner, vagy valamilyen partnerség, amely általában két jogi személyiség (tehát cég), vagy egy jogi személyiség és egy természetes személy között állhat fent. Sok cég nem szeret alkalmazottakat foglalkoztatni. Érdekességként jegyzem meg, hogy Magyarországra ez hatványozottan igaz, hiszen kis hazánkban igazából nem állnak rendelkezésre azok a gazdasági javak és előnyök, amelyek a megfelelő életkultúrát megtudná teremteni, akár a cégek, akár az emberek számára, bár tudjuk,
Magyarország jobban teljesít. A megfelelő gazdasági stabilitás hiánya miatt, a törvényekből levezethetően, maximum egy olyan ország képzelhető el, ahol vagy az egyik, vagy a másik réteg van valamiképpen elnyomva. Szóval a lényeg az, hogy sok cég minimális alkalmazotti létszámmal működik, annak érdekében, hogy megszabaduljon a gigantikus adóterhektől. Egyes munkákat pedig külső vállalkozóknak kiszerveznek!De mi is akkor ez a bizonyos partnerség? Nem titok, hogy minden cégnek szüksége van  reklámra. Azonban sok cég, különösen a KKV szektorban, szakmaiatlanul azonosítja a marketinget, a felesleges reklámkiadásokkal. Reklámra viszont mindenképpen szüksége van, hiszen ismertség és elterjedtség nélkül, hiába van, egy amúgy jó szolgáltatása, a kutya sem fogja igénybe venni azt, mert nemes egyszerűséggel a létezéséről sem fog tudni. Itt jön képbe ez a bizonyos a affiliate lehetőség, ahol az adott cég kidolgoz egy partnerprogramot és igyekszik minél több embert, illetve más céget ebbe a bizonyos partnerprogramba beengedni. Az ilyen programoknak a lényege, hogy aki csatlakozik az megtesz mindent azért saját erőforrásainak terhére, hogy a program tulajdonosát reklámozza, annak szolgáltatásait bemutassa. A program tulajdonosa a csatlakozottak számára mindig biztosít, valamilyen egyedi azonosítót, angol nevén ID, amely beültetésre kerül a linkekbe, bannerekbe, stb. stb. Ezen egyedi azonosítóknak köszönhetően az affiliate program tulajdonosa pontosan tudni fogja, hogy melyik csatlakozott partnerén keresztül érkezett a felhasználótól érdeklődés a szolgáltatásai iránt. Itt kell kihangsúlyoznom, hogy az affiliate programok csak akkor fizetnek a tagjaiknak, ha rajtuk keresztül tényleges szolgáltatásértékesítés történt. Valahol ez egy B2B azaz Business to Business kapcsolat. Az affiliate program tulajdonosának azért jó, mert a partnereinek, valamilyen megállapodott százalékot csak akkor kell fizetnie, ha ténylegesen történt értékesítés (nincs tehát felesleges mögöttes adóteher, vagy olyan alkalmazott fenntartása, aki tulajdonképpen egész nap csak a zabot hegyezi). A csatlakozó partnernek pedig azért jó, mert mégis csak tud valamilyen önfenntartó tevékenységet végezni, amely a mai állástalanságban és kilátástalanságban, nem egy utolsó szempont.

Most, hogy már az olvasó is tisztába jött az affiliate kifejezés értelmével, cikkem lényegére fókuszálnék és elárulom, hogy a cikk címében, hogy jön képbe a Bigpoint GmbH és egyáltalán miért is beszélhetünk ennek a programnak a végéről. A mondat első felét egyszerű lesz levezetni, de a második felében már sok fikció lesz és találgatás, ugyanakkor logikus levezetéssel és következtetéssel. Sokáig a Bigpoint is egyike volt azoknak a cégeknek, akik ilyen jellegű programot fenntartottak. Mint tudjuk eme játékfejlesztő cég nemcsak a Drakensang Online világával foglalkozik, hanem egyéb online számítógépes játékokkal is. Programjuk lényege tehát, hosszú éveken keresztül az volt, hogy a csatlakozó partnereknek felkínálták a lehetőséget, hogy terjesszék ezeket a számítógépes játékokat, s ha rajtuk keresztül érkezik regisztráció valamelyik Bigpoint játékba, esetleg az egyik regisztráló játékos még pénzt is költ valamelyik játékra, akkor az affiliate partner ezek után bizony jutalékot kapott.

A fent ismertetett B2B alap tehát működhetett a felek között! Vagy mégsem?! Lehet csupán mindez évekig elmélet volt, de a program hasznosságát az évek gyakorlata mégsem igazolta vissza? Valaminek csak történnie kellett, hiszen 2016 nyarán a csatlakozott affiliate tagok úgy estek bele a történésekbe mint Pilátus a krédóba amikor szembesültek a szomorú helyzettel, hogy a programnak bizony vége! Én szeretek az ilyen dolgokra elméleteket gyártani. Szóval a lelkes olvasóimmal, most ezeket a gondolataimat szeretném megosztani 😀

    1. Az egyik lehetőség, amiért a programnak vége szakadt, hogy a partnerektől beérkező regisztrált játékosok körében, nagyobb mennyiséget tett ki azok köre, akik csupán beregisztráltak a játékba, de igazából mégsem vettek igénybe aztán később semmilyen fizetős opciót. Ha ez igaz, akkor annyira nem érhette meg a Bigpoint-nak, ugyanis elárulom, hogy az általuk fenntartott affiliate program tartalmazott olyan lehetőséget, hogy az affiliate tag akkor is kapott valamennyi pénzt ha csupán egy regisztrált játékost szerzett a cégnek.
    2. Álláspontom szerint szintén életképes az a teória is, hogy túl sok volt  — globálisan az egész nemzetközi piacteret nézve  — az affiliate programjukhoz csatlakozók között a nem minőségi egyed. Ez alatt azokat a tagokat értem, akik nem tudtak olyan média-csatornákat kiépíteni, amely felületek olyan nagy forgalmat tudtak volna biztosítani (például weboldal, bloglátogatottság, stb.) amelyen keresztül nagyobb bevételre tehettek volna szert. Ha viszont sok tag kicsi bevételével kell foglalkozni, akkor ügyebár az nem egy rentábilis folyamat a Bigpoint GmbH számára. Tegyük fel kerestél 100 USD összeget a Bigpoint programból és azt vagy PayPal-ra vagy Wire Transfer segítségével (banki devizaátutalás) kikéred a cégtől. Ezek nem túl nagy összegek, amiből logikusan következik, hogy a mögötte levő cég számára megtermelt gazdasági előny is, elhanyagolható. Ergo több pénze mehetett el a Bigpoint GmbH-nek az affiliate program fenntartásával kapcsolatos járulékos költségekre, mint amennyi gazdasági javakat tulajdonképpen maga  a program megtermelt számukra.
    3. Lehet a Google Adwords jobban teljesített, mint a pénzsóvárgó szegény réteg ? 😀 A legtöbb affiliate program azért bukik meg, mert a program gazdája képtelen olyan metodikát kidolgozni, amelyen keresztül a megfelelő csatornákból, a megfelelő és minőségi potenciális affiliate tagokat tudná megszerezni és megnyerni magának. Alapvetően egy szegény ember szívesen csatlakozik az affiliate programokhoz, mert természetes módon vannak vágyai, s annyira, de annyira szeretne pénzhez jutni, ideje meg van mint a tenger, ugyanis állása nincs, és segélyeken tengődik. De biztos, hogy ezek az emberek lesznek az affiliate program tulajdonosok hajtómotorjai? A lelkesedés nagy kincs, de sajnos nem minden 😀 Kell hozzá ugyanis valami, ami minden üzlethez kell, mégpedig a befektetés ami leginkább pénzben kifejezhető. Érthető módon, hogy ezeknek a szegény rétegeknek nincs arra lehetőségük, hogy a megfelelő látogatottságot az általuk szolgáltatott tartalmakhoz előteremtsék. Az affiliate programok akkor járnak jól ha a csatlakozó partnerektől megfelelő segítséget, tehát erőforrásokat kapnak, amely látogatottságban, leegyszerűsítve reklámértékben mutatkozik meg. Minél nagyobb egy adott felület látogatottsága, annál nagyobb az esély, hogy a rajta szereplő szolgáltatásokat igénybe is vegyék. A nagy számok törvénye alapján jóval több a szegény ember, mint a jól prosperáló vállalkozás 😛 Ebből logikusan következik az is, hogy az affiliate tagok adatbázisánál a selejt kategória mindig is nagyobb lesz, s nagyon ügyesen kell szerveznie a dolgokat a program gazdájának ha egy affiliate programot életképesen fent akar tartani.  A Bigpoint cégnél sokszor észrevettem ám, hogy előszeretettel használja a Google Inc. által fenntartott reklámhálózatot. Ez olyan lehetőséget kínál neki, hogy csak akkor kell fizetnie kattintásonként ha meg is nézték valamelyik általuk hirdetett játékuk weboldalát. Ügyes és hozzáértő online marketing gárdával a Google Adwords lehetőségeit megtérülő módon ki lehet aknázni, hiszen elég alacsony kattintási árakból is a minőségibb ügyfeleket akvirálni lehet. Lehet tehát, hogy a Bigpoint inkább ezt az utat választotta, mint a vesződést az affiliate programjával?!

Az igen tisztelt Bigpoint GmbH a fenti fikciókért nyugodtan tehet nekem szemrehányást, s ha esetleg egy hivatalos változatot szeretnének közreadni különösen a magyar kapcsolatok számára, akkor az Ő verziójukat, ha részemre megküldik én nagyon szívesen publikálom. A találgatás oka valójában az, hogy csakúgy egyszerűen bezárták az affiliate programjukat de 2016 nyara óta egyetlen egyszer hivatalos közleményt nem tettek közzé ezzel kapcsolatban. Lehet a jövőben még esetleg működni fog, s új stratégiai alapra fogják fektetni mindezt? A Kedves Olvasók találgatására, fantáziájára bízom! Mindenesetre, https://partnerview.bigpoint.com/ elérhető, csak érthető módon már nem használható semmire 😀 Egyébként a program amiről a cikkben írtam http://bigpoint-mediapartner.com/ oldalon működött egykoron!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..